Γνωσιακή Βάση
Μεταφορά dedicated/colocation, στο cloud: Τι πρέπει να ξέρετε.
Στάλθηκε από Lancom Staff στις 12 July 2012 10:37 AM

Δεν είναι λίγες οι φορές που, κατά τη μεταφορά ενός physical server στο cloud, ανακύπτει το ερώτημα: «Θα συμπεριφέρεται άραγε ο server μου το ίδιο»;

Το ερώτημα αυτό δεν είναι τυχαίο. Δυστυχώς υπάρχουν πολλά παραδείγματα από διάφορες… «εταιρίες cloud» στην αγορά που, ακολουθώντας τον εύκολο δρόμο, παρείχαν κακές υπηρεσίες στους πελάτες τους, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί ένας μύθος γύρω από τις επιδόσεις του cloud. Η αλήθεια, όμως, είναι τελείως διαφορετική.

Στον «φυσικό κόσμο» –όπως συνηθίζουμε να λέμε– δηλαδή στους dedicated ή colocation servers, συνήθως ακολουθείται η λογική του «all-in-one». Με απλά λόγια δηλαδή, συναντάμε servers με πολύ δυνατά χαρακτηριστικά μεν, που κάνουν όμως τα πάντα: web hosting, database hosting, firewalling, monitoring, κ.λπ. Όλες οι υπηρεσίες είναι φορτωμένες πάνω στο ίδιο μηχάνημα.

Άραγε είναι πράγματι η σωστή επιλογή αυτή;
Εξαρτάται από την περίπτωση. Ενώ κάτι τέτοιο μπορεί να είναι αρκετό για έναν server μικρών ή και μεσαίων αναγκών, σε μεγαλύτερη κλίμακα χρειάζεται σίγουρα μια διαφορετική προσέγγιση. Άλλωστε είναι προφανές ότι όλες οι υπηρεσίες δεν έχουν και τις ίδιες υπολογιστικές ανάγκες για να τρέξουν. 

Δηλαδή δεν πρέπει να βάζουμε όλες τις υπηρεσίες στον ίδιο server;
Ανάλογα με την κλίμακα των αναγκών σας. Φυσικά και κάτι τέτοιο δεν αποκλείεται, αλλά σίγουρα κι εκεί μπορούμε να δούμε εναλλακτικά σενάρια, όπως λ.χ. να ενσωματώσουμε διαφορετικά storages πάνω στον ίδιο vServer, π.χ. απλό SATA 7,2K για τα backups, γρήγορο SAS 10K για τα web data και enterprise class FC 15K για τα απαιτητικά database data. Σε ακόμη μεγαλύτερα περιβάλλοντα όμως, ενδεχομένως να απαιτείται ακόμη και η χρήση διαφορετικών vServers, καθώς είναι πολύ συχνό η μία υπηρεσία να εκτελείται εις βάρος της άλλης – λ.χ. όταν ένας database server καταναλώνει πολλούς πόρους στον δίσκο και δεν αφήνει τον web server να λειτουργήσει σωστά.

Εμένα ο server μου τρέχει όλες τις υπηρεσίες μου μια χαρά και δεν έχω πρόβλημα.
Το ίδιο θα ισχύει και στο cloud, χωρίς πρόβλημα, αλλά ενδεχομένως να σας στοιχίσει περισσότερο. Γι’ αυτόν τον λόγο και εξετάζουμε κάθε περίπτωση ξεχωριστά, προσπαθώντας πάντα να πετύχουμε το καλύτερο δυνατόν value-for-money προς το συμφέρον του πελάτη. Η λογική μας εδώ είναι να μην πληρώνετε για πόρους που δεν χρειάζεστε, ενώ ταυτόχρονα απολαμβάνετε μια ποιοτικά ανώτερη υπηρεσία με High Availability και elasticity, πάνω σε enterprise class hardware.

Κι αν ο server μου είναι αρκετά δυνατός σε χαρακτηριστικά;
Όσο δυνατός και να είναι σήμερα, οι ανάγκες σας αύριο είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα αλλάξουν. Ένας σωστός σχεδιασμός στο χτίσιμο των υπηρεσιών σας από την αρχή, μπορεί να αποβεί πραγματικά σωτήριος στην πορεία.

Ναι, αλλά δεν είμαι ο μόνος που κάνει κάτι τέτοιο.
Η λογική του «all-in-one» στον φυσικό κόσμο είναι εξαιρετικά συνηθισμένη, κυρίως λόγω των περιορισμών ή ακόμη και της απουσίας άλλων επιλογών. Συγκεκριμένα: 

- Στον φυσικό κόσμο δεν υπάρχει το elasticity του cloud. Με απλά λόγια δεν μπορούμε να αυξομειώνουμε τα resources στον server μας όποτε θέλουμε και σύμφωνα με τις ανάγκες μας, ενώ οι επιλογές μας είναι εξίσου περιορισμένες.

- Στον φυσικό κόσμο το scalability έχει ανάλογους περιορισμούς. Η αναβάθμιση ενός physical server απαιτεί κόπο, χρόνο, χρήμα και downtime, εκτός όλων των άλλων δυσκολιών. Έτσι, συνήθως βλέπουμε μια μεγάλη αρχική επένδυση σε hardware, έχοντας προπληρώσει για χαρακτηριστικά που δεν χρησιμοποιείτε πλήρως ή ακόμη, απλά και μόνο για να έχετε τη δυνατότητα να επεκταθείτε μέχρις ενός σημείου, χωρίς να χρειαστεί να αντικαταστήσετε τον server σας άμεσα.

Και ποια είναι η σωστή λογική;
Κατ' αρχάς δεν υπάρχει μόνο μία "σωστή λογική" καθώς εξετάζουμε κάθε σενάριο ξεχωριστά. Ειδικά για τις απαιτητικές υπηρεσίες όμως, ο σωστός τρόπος είναι συνήθως να επιλέξετε αυτό ακριβώς που χρειάζεται κάθε υπηρεσία σας – είτε σε ανεξάρτητα storages, είτε ακόμη και σε διαφορετικούς vServers στο cloud. Αυτό φυσικά δεν σημαίνει ότι κάθε υπηρεσία που τρέχετε απαιτεί υποχρεωτικά και τον δικό της αυτόνομο vServer. Με το δεδομένο όμως ότι όλες οι υπηρεσίες δεν έχουν ανάγκη για την ίδια υπολογιστική ισχύ (λ.χ. ο web server με τον database server), μπορούμε να ομαδοποιήσουμε υπηρεσίες διαφορετικής αναγκαιότητας και απόκρισης, σε vServers με ανάλογα χαρακτηριστικά. Ποιο είναι το κέρδος; Πληρώνετε μόνο για ό,τι χρησιμοποιείτε κάθε στιγμή, ενώ διατηρείτε άμεσα τη δυνατότητα να επεκτείνετε τα χαρακτηριστικά κάθε ξεχωριστού vServer σας, ακριβώς τη στιγμή που χρειάζεται.

Και πώς γίνεται αυτό;
Πολύ απλά. Μετά από μια σχετική συζήτηση μαζί σας, αναλύουμε τις ανάγκες των υπηρεσιών σας σε κατανάλωση πόρων και σας καταθέτουμε άμεσα μία απολύτως συγκεκριμένη πρόταση, αποκλειστικά για το δικό σας σενάριο εργασίας. 

Μπορώ να μεταφέρω τον physical server μου ακριβώς όπως είναι στο cloud;
Φυσικά και μπορείτε, με την P2V (Physical-to-Virtual) τεχνολογία που εφαρμόζουμε. Εμείς φροντίζουμε πάντα από τη μεριά μας όμως να σας δώσουμε όλες τις διαθέσιμες επιλογές για να έχετε το μέγιστο όφελος και στην απόδοση των υπηρεσιών σας, αλλά και στο κόστος τους.

(6 ψήφοι)
Το άρθρο με βοήθησε
Το άρθρο δεν με βοήθησε

Σχόλια (0)
Δημοσιεύστε ένα νέο σχόλιο
 
 
Ονοματεπώνυμο:
Email:
Σχόλια:
Επιβεβαίωση CAPTCHA 
 
Παρακαλούμε εισάγετε το κείμενο που βλέπετε στην εικόνα, μέσα στο παρακάτω πεδίο. Αυτό απαιτείται για να αποτρέπονται οι αυτοματοποιημένες υποβολές.